Klorokin je snažan antivirusni lijek koji je inhibitor SARS infekcije i širenja koronavirusa

1
2710

U studiji naziva “Chloroquine is a potent inhibitor of SARS coronavirus infection and spread” objavljenoj 22. kolovoza 2005. godine u recenziranom medicinskom časopisu Virology koji razmatra znanstvene članke o svim aspektima virusologije, uključujući istraživanje virusa životinja, biljaka i mikroba, odnosno objavljuje osnovna istraživanja, kao i predkliničke i kliničke studije novih dijagnostičkih alata, cjepiva i antivirusnih terapija, navodi se slijedeće.

“Klorokin je učinkovit u sprečavanju širenja SARS CoV u staničnoj kulturi. Povoljna inhibicija širenja virusa primijećena je kada su stanice tretirane klorokinom prije ili nakon infekcije SARS CoV. Uz to, ovdje opisan indirektni imunofluorescentni test predstavlja jednostavnu i brzu metodu za provjeru antivirusnih spojeva SARS-CoV. Klorokin, relativno siguran, učinkovit i jeftin lijek koji se koristi za liječenje mnogih ljudskih bolesti, uključujući malariju, amebiozu i virus humane imunodeficijencije, djelotvoran je u inhibiciji infekcije i širenja SARS CoV u kulturi stanica. Činjenica da lijek ima značajan inhibitorni antivirusni učinak kada su se osjetljive stanice liječile prije ili nakon infekcije sugerira moguću profilaktičku (cjepiva) i terapijsku uporabu (liječenje).”

Iz recenziranog istraživanja proizlazi da se još 2005. prije 15 godina znalo da relativno jeftin i siguran lijek Klorokin, uspješno liječi i prevenira Teški akutni respiratorni sindrom (SARS) odnosno bolest izazvanu koronavirusom SARS-CoV, pa je nejasno zašto je Klorokin toliko stigmatiziran, cenzuriran i izbačen iz svih bolničkih protokola za vrijeme pandemije koronavirusa koji izaziva Teški akutni respiratorni sindrom (C0VID-19) u 2020. godini.

https://virologyj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-422X-2-69

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nonwo
3 years ago

60 centi je jedna tableta hydroxychloroquina. Američka biofarmaceutska tvrtka Gilead objavila je da će cijena tretmana remdesivirom u SAD-u i drugim razvijenim zemljama iznositi 2340 dolara (nešto više od 15.600 kuna). Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje liječnicima da ne koriste vrlo skupi lijek remdesivir za liječenje inficiranih SARS-CoV-2 virusom. Problem nije cijena od 2000-3000 dolara za pet dana terapije (ovisno o tržištu) nego to što je više istraživanja pokazalo kako taj lijek koji proizvodi kompanija Gilead ne snižava broj smrti, kao niti potrebu za upotrebom respiratora. Već je neko vrijeme iz istraživanja poznato kako remdesivir ne utječe bitno na smanjenje broja… Read more »