Hoće li se nakon masovnog cijepljenja reducirati broj ciklusa na RT-PCR testu kako bi se očekivani pad broja oboljelih mogao pripisati cjepivu?

1
2033

FDA još uvijek preporučuju da se RT-PCR test provodi do 40 ciklusa kako bi se dijagnosticirala bolest COVID-19.

https://www.fda.gov/media/134922/download (str. 36.-37.)

WHO preporučuje da se RT-PCR test provodi do 40 ciklusa.

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/whoinhouseassays.pdf (str. 30.-31.)

CDC preporučuje da se RT-PCR test provodi do 35 ciklusa.

https://www.youtube.com/watch?v=a_Vy6fgaBPE

Pozivajući se na Znanstvenu studiju Jaafar et al. (2020)

https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa1491/5912603

Zaključujemo da ako je neki čovjek RT-PCR testom ocijenjen pozitivan, ako se koristi granična vrijednost od 35 ciklusa ili više, što je pravilo u većini laboratorija u Europi i SAD-u, vjerojatnost da je taj čovjek zaražen je <3%, a vjerojatnost da će rezultat biti lažno pozitivan je 97% .

Broj ciklusa (CT) koji se trenutno koriste i provode u Hrvatskoj za RT-PCR testove javnosti je ≤40, jer se Hrvatska, baš kao i ostatak EU koristi internacionalnim smjernicama FDA, CDC-a i WHO-e.

Odgovor voditeljice Mikrobiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a od 17. prosinca 2020. godine.

Zašto se uz svaki rezultat RT-PCR testa ne navodi točan broj ciklusa na koji je proveden?

  • Je li to zato jer je to odlična podloga za manipulaciju rezultatima, za proizvodnju panike potrebne da čim veći broj stanovništva pristane na cijepljenje, koja se kasnije teško može dokazati nakon što se masovno procjepljivanje stanovništva provede?
  • Je li to zato jer je test do sada bio podešen na do 35 ili do 40 ciklusa, što je za posljedicu imalo više od 97% lažno pozitivnih rezultata kojima se do sada manipuliralo kako bi se proizvodila panika?
  • Je li to zato jer se predviđa da se broj ciklusa na RT-PCR testu reducira, nakon odobrenog cjepiva i masovnog cijepljenja stanovništva, kako bi se očekivani pad broja pozitivnih na COVID-19 mogao pripisati učinkovitošću cjepiva?

Koji god odgovori na pitanja bili, EU regulatorne agencije samo što nisu odobrile cjepivo za COVID-19. U isto vrijeme WHO-a na svojim službenim stranicama objavljuje upozorenje za laboratorije u kojima navodi da je potrebno smanjiti broj ciklusa na RT-PCR uređajima, jer preveliki broj ciklusa može dovesti do lažno pozitivnih rezultata, što je vrlo zanimljivo jer izgleda da lažno pozitivni uslijed prevelikog broja ciklusa rezultati nisu bili problematični dok se nije odobrilo cjepivo.

Svjetska zdravstvena organizacija je 14. prosinca 2020. godine izdala UPOZORENJE, u kojem stoji da će doći nove upute za korisnike (IVD) RT-PCR uređaja koje treba pažljivo proučiti, te da će novi uređaji biti podešeni drugačije od dosadašnjih, s obzirom da su dobili povratnu informaciju korisnika o povišenom riziku od lažnih rezultata za SARS-CoV-2. Osim novih podešavanja, korisnici će možda trebati uređaje ručno podešavati, te smanjivati broj ciklusa, ali uzimati u obzir i vidljive simptome bolesti i kliničku sliku pacijenta, što očigledno do sada nisu. Pogledajmo u nastavku kako točno izgledaju nove upute Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za korištenje RT-PCR testa za otkrivanje SARS-CoV-2 virusa koji uzrokuje bolest COVID-19:

Obavijest o WHO informacijama za korisnike IVD-a (In vitro diagnostic uređaja)

14. prosinca 2020. godine došlo je slijedeće upozorenje od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pod naslovom:

Tehnologije ispitivanja nukleinske kiseline (NAT) koje koriste lančanu reakciju polimeraze u stvarnom vremenu (RT-PCR) za otkrivanje SARS-CoV-2

Vrsta proizvoda: Tehnologije za ispitivanje nukleinske kiseline (NAT) koje koriste lančanu reakciju polimeraze u stvarnom vremenu (RT-PCR) za otkrivanje SARS-CoV-2,

Datum: 7. prosinca 2020. godine

Svrha ove obavijesti: Kako bi se osiguralo da korisnici određenih tehnologija ispitivanja nukleinske kiseline (NAT) budu svjesni određenih aspekata uputa za uporabu (IFU) za sve proizvode.

Opis problema: WHO je dobila povratne informacije korisnika o povišenom riziku od lažnih rezultata SARS-CoV-2 prilikom ispitivanja uzoraka koji koriste RT-PCR reagense na otvorenim sustavima. Kao i kod bilo kojeg dijagnostičkog postupka, važne su pozitivne i negativne vrijednosti predviđanja za proizvod u određenoj populaciji ispitivanja. Kako se stopa pozitivnosti za SARS-CoV-2 smanjuje, pozitivna prediktivna vrijednost se također smanjuje. To znači da vjerojatnost da je osoba koja ima pozitivan rezultat (otkriven SARS-CoV-2) uistinu zaražena SARS-CoV-2 smanjuje se smanjenjem stope pozitivnosti, bez obzira na specifičnost ispitivanja. Stoga se pružatelji zdravstvenih usluga potiču da uzmu u obzir rezultate ispitivanja zajedno s kliničkim znakovima i simptomima, potvrđenim statusom bilo kojih kontakata itd.

Korisnici RT-PCR reagensa trebali bi pažljivo pročitati upute proizvođača (IFU) kako bi utvrdili je li potrebno ručno podešavanje praga pozitivnosti PCR-a kako bi se uzeo u obzir pozadinski šum koji može dovesti do toga da se uzorak s vrijednošću praga visokog ciklusa (CT) tumači kao pozitivan. Načelo dizajna RT-PCR znači da će za pacijente s visokom razinom cirkulirajućeg virusa (virusno opterećenje) biti potrebno relativno malo ciklusa za otkrivanje virusa, pa će vrijednost CT biti niska. Suprotno tome, za osobe s niskom razinom cirkulirajućeg virusa, kada uzorci vrate visoku vrijednost CT, to znači da je za otkrivanje virusa bilo potrebno mnogo ciklusa. U nekim je okolnostima teško utvrditi razliku između pozadinske buke i stvarne prisutnosti ciljnog virusa. Stoga će IFU od sada navoditi kako interpretirati uzorke na ili blizu granice za PCR pozitivnost.

U nekim će slučajevima IFU navesti da graničnu vrijednost treba ručno prilagoditi kako bi se osiguralo da uzorci s visokim vrijednostima CT nisu pogrešno dodijeljeni SARS-CoV-2 zbog pozadinske buke.

Proizvođači redovito nadgledaju rad i unapređuju dizajn svog proizvoda, što uključuje razne dorade i podešavanja, te promjene u IFU na temelju povratnih informacija kupaca. U ranim fazama pandemije COVID-19, in vitro dijagnostika (IVD) brzo se razvijala, validirala i verificirala, a zatim uvodila. Stoga nije neočekivano da IVD-ovi mogu zahtijevati doradu na temelju povratnih informacija korisnika nakon njihova masovnog uvođenja. Korisnici bi trebali provjeriti verziju IFU-a sa svakom pošiljkom koju prime kako bi vidjeli jesu li u IFU-u izvršene bilo kakve promjene.

Savjeti o akcijama koje će korisnici poduzeti:

  • Molimo pažljivo pročitajte IFU u cijelosti.
  • Ako postoji bilo koji aspekt IFU-a koji vam je nejasan, obratite se svom lokalnom predstavniku.
  • Provjerite IFU za svaku dolaznu pošiljku kako biste otkrili bilo kakve promjene u IFU.
  • Razmotrite bilo koji pozitivan rezultat (otkriven SARS-CoV-2) ili negativni rezultat (SARS-CoV-2 nije otkriven) u kombinaciji s vrstom uzorka, kliničkim opažanjima, anamnezom bolesnika i epidemiološkim informacijama.
  • Vrijednost CT navedite u izvješću davatelju zdravstvenih usluga.

Prijenos ove Obavijesti o informacijama WHO za korisnike: Pošaljite ovu obavijest svima onima koji trebaju biti upoznati s vašom organizacijom ili bilo kojom organizacijom u kojoj je potencijalno pogođeni proizvod postavljen i korišten.

https://www.who.int/news/item/14-12-2020-who-information-notice-for-ivd-users

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nonwo
2 years ago

https://www.evms.edu/media/evms_public/departments/internal_medicine/EVMS_Critical_Care_COVID-19_Protocol.pdf EVMS COVID-19 MANAGEMENT PROTOCOL Developed and Updated by Paul Marik, MD, FCP (SA), FRCP (C), FCCP, FCCM. Professor of Medicine, Chief of Pulmonary and Critical Care Medicine Eastern Virginia Medical School December 17th, 2020 VIDI TABLICU NA STRANA 3 COVID-19 MANAGEMENT PROTOCOL Highly recommended: Ivermectin 0.15–0.2 mg/kg orally (repeat on day 3).  Ivermectin has emerged as the “wonder drug” to prophylaxis and treat COVID-19. Ivermectin inhibits viral replication and has potent anti-inflammatory properties. Emerging clinical data (including RCT’s) suggest that ivermectin may have an important clinical benefit across the spectrum of phases of the disease, i.e pre-exposure prophylaxis, postexposure… Read more »