Farmaceutska kompanija Servier osuđena za ubojstvo iz nehaja

0
1619
Meditator Servier

Svjedoci smo ovih dana kako se masovno i globalno u ljude injektira eksperimentalno cjepivo koje ima samo uvjetno odobrenje, protiv bolesti koja globalno ima smrtnost 0.15%, a samo cjepivo je na genskoj bazi, te još nije završilo niti proces kliničkih ispitivanja. Sve je to popraćeno neviđenom globalno medijskom kampanjom i propagandom, a cijele države postaju poltroni farmaceutskih kompanija i drugih multinacionalnih kompanija koji su u ovoj pandemiji ostvarili neviđen rast i profit.
Kako je naš uvaženi dr.sc Tešović rekao “Farmaceutske kompanije jesu trgovci, ali odgovorni trgovci.” No, da li je to uvijek baš tako? Ova presuda potvrđuje da to baš nije tako, te je samim time još više time izražena potreba neovisnih regulatora koji će štiti opći interes i biti brana samo isključivo privatnim interesima kojima je cilj samo profit i moć.

Skandal s Mediatorom, lijekom za mršavljenje: proizvođač Servier osuđen za veliku prijevaru i ubojstvo iz nehaja
U ponedjeljak 29. ožujka 2021. farmaceutska tvrtka Servier osuđena je na novčanu kaznu u iznosu od 2,7 milijuna eura na kraju nesvakidašnjeg procesa koji je trajao više od 517 sati.

Više od deset godina nakon otvaranja istrage i osamnaest mjeseci od početka suđenja, pariški Kazneni sud proglasio je krivim farmaceutsku tvrtku Servier zbog „velike prijevare“ i „ubojstva i nenamjernog nanošenja ozljeda“ u aferi Mediator.

Mediator je lijek kojeg je tvrtka Servier proizvodila godinama za dijabetičare, ali se isti naknadno počeo propisivati kao sredstvo za suzbijanje apetita te je kod brojnih pacijenata izazvao teška oštećenja srčanih zalistaka i plućnu arterijsku hipertenziju (PAH). Prva upozorenja o toksičnosti lijeka izdana su još sredinom 1990-ih.

Unatoč poznavanju rizika, dugi niz godina (…), [ laboratoriji Servier ] nisu poduzeli potrebne mjere“, rekla  je predsjednica kaznenog suda, Sylvie Dauna.

Sutkinja je istaknula “ekstremnu težinu” događaja, “znatnih i neviđenih razmjera” zbog kojih su “tisuće pacijenata bile žrtve“. Te su akcije “prekinule lanac povjerenja” između proizvođača lijekova i korisnika i “narušile povjerenje u zdravstveni sustav”, utvrdila je.

Farmaceutska tvrtka kažnjena je s 2,7 milijuna eura, ali je, unatoč svemu, oslobođena krivnje za “prijevaru“.

Deseci milijuna eura za žrtve

Laboratoriji koji su proizvodili lijek Mediator, stavljen na tržište 1976. godine za liječenje dijabetesa, ali u velikoj mjeri propisivan za suzbijanje apetita, morat će platiti više od 180 milijuna eura  naknade žrtvama za učinjenu štetu, prema prvim izračunima odvjetnika.

François de Castro, jedan od odvjetnika tvrtke, rekao je da će ovu presudu na gotovo 3.500 stranica, detaljno proučiti. “Analizirat ćemo ju prije donošenja bilo kakve odluke o mogućoj žalbi“, izjavio je za medije.

U ovom nesvakidašnjem suđenju, koje je trajalo više od 517 sati, na sud je pozvano četrnaest fizičkih osoba i jedanaest pravnih osoba. Jean-Philippe Séta, bivša desna ruka moćnog Jacquesa Serviera,  preminulog 2014. godine, osuđen je na četiri godine uvjetnog zatvora, uz novčanu kaznu od 90.600 eura. Osim toga, žrtvama će morati isplatiti nekoliko milijuna eura.

Nacionalna agencija za sigurnost lijekova (ANSM), koja nije na vrijeme  suspendirala komercijalizaciju lijeka, mora platiti novčanu kaznu u iznosu od 303.000 eura za sudjelovanje u kaznenom djelu “ubojstva i nenamjernog nanošenja  ozljeda“. Kazneni sud smatra da Nacionalna agencija za sigurnost lijekova nije izvršavala svoju “ulogu zdravstvene policije i zadaću zaštite sigurnosti lijeka“. ANSM neće uložiti žalbu na odluku, izjavila je  izvršna direktorica, Christelle Ratignier-Carbon.

Deseci tisuća oštećenih, od čega više od 6.500 uključenih u sudskih proces, nazočili su čitanju presude, za koju su željeli da bude “primjerena“. Uz njih i pneumologinja iz Bresta, Irene Frachon, koja je široj javnosti otkrila ovaj slučaj, jedan od najgorih francuskih zdravstvenih skandala.

Sud je prepoznao ono što govorim već četrnaest godina: lijek Mediator je bio opasan amfetamin. Servier je to savršeno znao, ali je svjesno prevario milijune potrošača”, rekla je nakon presude. Međutim, “sankcije se čine slabe … i podcrtavaju neadekvatnost odredbi kaznenog zakona da se teška kaznena djela “bijelih kuta” adekvatno sankcioniraju”.

Djelomično zadovoljena pravda

Tijekom procesa otvorenog u rujnu 2019. i zatvorenog u srpnju 2020. godine,  središnje pitanje je bilo: kako je moguće da je lijek Mediator propisivan 33 godine unatoč opetovanim upozorenjima o njegovoj opasnosti?

Sud smatra da su laboratoriji Servier svjesno manipulirali anoreksigenim svojstvima (suzbijanje apetita) i opasnim nuspojavama ovog lijeka, kojeg je koristilo 5 milijuna ljudi do njegova povlačenja s tržišta u 2009. godini.

U iznošenju svojih zaključaka u lipnju, tužitelj Aude Le Guilcher je pozvao na “ponovno uspostavljanje izdanog povjerenja”  sankcioniranjem “ciničnog izbora” tvrtke koja je stavila svoje “financijske interese” ispred zdravlja ljudi, unatoč “rizicima koje nije mogla ignorirati”. 

“Zadovoljna sam da je pravda pobijedila, da je određena sankcija, iako je mogla biti znatno teža”, reagirala je Lisa Boussinot, čija je majka umrla 2004. godine nakon  uzimanja Mediatora. Njezin odvjetnik Charles Joseph-Oudin, smatra da je sud  donio  “polovičnu presudu, osobito vezano za visinu novčane kazne za laboratorije Servier”. “Osuđuju se na novčanu kaznu od 2,7 milijuna eura, dok dnevno zarađuju 10 milijuna!” kritizirao je odvjetnik Joseph-Oudin.

Državno vijeće također osuđuje iznose isplaćene žrtvama. “To je iznimno malo u usporedbi sa zaradom ostvarenom s Mediatorom: 400 milijuna eura tijekom četrnaest godina nepotrebne prodaje lijeka.

Mediator ostaje “zlatna koka” za tvrtku Servier, stoga moji klijenti ozbiljno razmišljaju o žalbi na presudu koja nije u interesu oštećenih građana“, zaključio je.

Lijek Mediator je uzrok smrti 1500 do 2100 osoba

Oštećene stranke  zatražile su “milijardu” eura odštete, uključujući više od 450 milijuna za sredstva za zdravstveno osiguranje na čijoj je lijek bio listi.

Četvorica bivših rukovoditelja i zdravstvenih stručnjaka optuženih za “sukob interesa” sa Servierom također su osuđeni na uvjetni zatvor i novčane kazne. Na slobodu je pušteno pet osoba.

Na kraju, sud je donio oslobađajuće presude u dijelu koji se odnosi na “zlouporabe položaja“, za što je bila optužena bivša senatorica Marie-Thérèse Hermange. Njoj se na teret stavljala izmjena parlamentarnog izvješća o Mediatoru kako bi se smanjila odgovornost farmaceutske tvrtke.

Smatra se da je lijek Medijator uzrokovao smrt između 1.500 i 2.100 ljudi, a u tu brojku se ne računaju oni koji danas pate od nuspojava. Većina žrtava koje su lijek Mediator koristile za suzbijanje apetita nije patila niti od jedne druge bolesti, poput dijabetesa ili povišenog kolesterola.

Preuzeto sa: https://www.lemonde.fr/societe/article/2021/03/29/scandale-du-mediator-les-laboratoires-servier-condamnes-a-2-7-millions-d-euros-d-amende_6074840_3224.html

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments