Mislav Kolakušić u EP najavio podnošenje kaznene prijave protiv Faktografa, Gonga i Facebooka, te odgovornih osoba radi kaznenog djela ograničavanja govora i javnih nastupa iz članka 127. Kaznenog zakona Republike Hrvatske

0
1989

Svima mora biti jasno da je ono što u Hrvatskoj rade Faktograf, GONG i Facebook na suzbijanju slobode govora protuzakonito i kažnjivo zatvorom. Kolakušić je kazneno procesuiranje svih odgovornih za cenzuru naveo kao jedan od ključnih ciljeva njegovog trenutnog i budućeg političkog djelovanja.

Dana 6. listopada 2021. godine Mislav Kolakušić, nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu objavio je video snimku u kojoj s govornice Europskog parlamenta šalje snažnu poruku “sumnjivim organizacijama” i njihovim odgovornim osobama koji su ga proglasili “lažovom”, između ostalih i Petru Vidovu, glavnom uredniku Faktografa.hr te Oriani Ivković Novokmet, izvršnoj direktorici “Gonga”:

“Ograničavanje slobode govora je kazneno djelo, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u ostalim državama Europske unije. Pravo na utvrđivanje istine u modernim i demokratskim državama isključivo je dano u ruke sudova. Danas je utvrđivanje istine na društvenim mrežama predano u ruke sumnjivim organizacijama. Podnošenjem kaznene prijave protiv Gonga, Faktografa i Facebooka te odgovornih osoba radi kaznenog djela ograničavanja slobode govora i javnih nastupa iz članka 127. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, ostvarujem svoju građansku dužnost. Obećajem da će svi oni koji su provodili cenzuru biti kazneno procesuirani. Održao sam svako svoje obećanje pa ću tako održati i ovo obećanje, makar trebalo 20 godina ili više”.

Članak 127. Kaznenog zakona, zabranjuje povredu slobode mišljenja i izražavanja misli, a evo što piše u tom članku zakona:

(1) Tko uskrati ili ograniči slobodu govora ili javnog nastupa, slobodu tiska ili drugih sredstava priopćavanja ili slobodno osnivanje ustanova javnog priopćavanja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko naredi ili provodi cenzuru, ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja.

(3) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko protupravno spriječi tiskanje, prodaju ili raspačavanje knjiga, časopisa, novina ili drugih tiskanih stvari, ili proizvodnju i emitiranje radijskog i televizijskog programa, programa novinskih agencija ili objavljivanje drugih medijskih sadržaja.

Sloboda govora je pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja pojedinca bez straha da će ga netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti. Naziva se i slobodom izražavanja, što je vrlo sličan pojam, ali širi, jer se ne odnosi samo na govor.

Smatra se da je sloboda govora neophodna za postojanje demokratske vlasti. U zemljama u kojima ne postoji sloboda govora, u autokratskim sustavima, ljudi se boje reći ono što misle. U tom slučaju vlast i nadređeni ne znaju što oni misle. Ako nadređeni ne znaju što podređeni žele, ne mogu ostvariti njihove potrebe. Kad nema slobode govora, vlast i nadređeni ne brinu se o onomu što podređeni žele i trebaju. Neki smatraju da je to razlog zašto neke vlasti ne dozvoljavaju slobodu govora – ne žele snositi posljedice preuzimanja odgovornosti ili se boje pokretanja revolucije do koje bi došlo kad bi svi mogli znati što se sve događa u društvu.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments